Η προσπάθεια επιβολής «fast food» αξιολόγησης στην εκπαίδευση

Μετά την κωμωδία, μέχρι δακρύων, με τις φωτοτυπίες και τα χρήματα που κατασπαταλήθηκαν, τη συνεχιζόμενη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών ακόμη και σήμερα, την ανάδειξη, μετά από πιέσεις, των υποσιτισμένων μαθητών, την εξαντλητική, έως εξευτελιστική, μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, τις ελλείψεις των σχολικών μονάδων σε εποπτικό, εκπαιδευτικό, λειτουργικό υλικό αλλά και την ακαταλληλότητα πολλών χώρων των ιδίων των σχολείων, το αθάνατο ελληνικό κράτος ασχολείται πλέον και με μεγάλη προσήλωση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα το Υπουργείο μας έφτασε σε σημείο να ζητά τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού προκειμένου να διαμορφώσει το κατάλληλο, γι’ αυτό, πλαίσιο αξιολόγηση και ενδεχόμενης απομάκρυνσης εκπαιδευτικών, παρόλο που η Υπουργός μας το αρνείται.

Εικάζουμε ειδικών του εξωτερικού διότι κανένας υπεύθυνος, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, δεν είχε το θάρρος να αποκαλύψει, μέρος έστω, των προθέσεών τους στους συνεργάτες του που είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο να προσπαθείς να μάθεις νέα από τα ηλεκτρονικά site και blogs ή από ειδήσεις που βγαίνουν ανεπίσημα από το ίδιο το Υπουργείο και από συνδικαλιστές που προσπαθούν να καταλάβουν για πιο λόγο δεν πρόβλεψαν τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αξιολόγηση με το στανιό, με το έτσι θέλω και κάτω από την τεχνητή δημιουργία ενός ασφυκτικού χρονικού πλαισίου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με συνέπεια, αξιοκρατία, μακροπρόθεσμη ματιά και κυρίως εγκυρότητα.

Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων, κανένας δε θεωρεί δική του μια θέση ακόμη κι αν είναι στο δημόσιο, κανένας δε μπορεί να θεωρηθεί ως ο υπέρ επιστήμονας που τα γνωρίζει όλα και δε δίνει αναφορά σε κανέναν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζεται ως ένας τυχαίος «που είδε φως και μπήκε» σε ένα χώρο που εντελώς τυχαία βρέθηκε μπροστά του.

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με τους μαθητές του, τους άμεσους συνεργάτες του, στους οποίους οφείλει να είναι συνεπής, επιστημονικά και ανθρώπινα, τους γονείς των μαθητών που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου και φυσικά με το διευθυντή εκπαίδευσης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης που αποτελούν επιλογές, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής, του ίδιου του Υπουργείου.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να είναι παρόντες σε διαδικασίες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, θα ανεβάσουν τις παρεχόμενες επιστημονικές υπηρεσίες, θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει υγεία σε μαθητές και δασκάλους και κυρίως είναι σίγουρο ότι θα πουν ΝΑΙ στην αξιολόγηση αρκεί να τους παρουσιαστεί αναλυτικά, με επιχειρήματα και κυρίως με προοπτικές που θα διασφαλίζουν την ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ και όχι την πελατειακή και ψηφοθηρική σχέση.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τους άλλους, αρκεί να γνωρίζει το αντικείμενο, και να επιζητά την πραγματική βελτίωση ενός χώρου που ενδεχομένως έρθει μέσα από την αξιολόγηση, όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν για τον εκπαιδευτικό και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως, για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι κι ενδεχομένως επιθετικοί, κανένας πολιτικός φορέας δε μας παρουσίασε αναλυτικά τους δείκτες που χρησιμοποιεί προκειμένου να προτείνει ένα βουλευτή ως υπουργό, ένα πολίτη ως υποψήφιο βουλευτή ή υποψήφιο εκπρόσωπό στην τοπική κι ευρύτερη αυτοδιοίκηση.

Οι πολίτες φτάνουν στις εκλογές και προσπαθούν να καταλάβουν το λόγο που πρέπει να ψηφίσουν τον Α και όχι τον Β. κοιτούν το πρόσωπό του, την εμφάνισή του και το …επώνυμό του. Αν ρωτήσεις τις σπουδές, την κοινωνική δράση, την επαγγελματική του θέση, τις σκέψεις του και τα πραγματικά σχέδια για τον τόπο του και τη χώρα του είναι μάλλον απίθανο να βρεις άμεσα απαντήσεις.

Σε τελική ανάλυση αν θέλει να βρει κάποιος κενά ή αδυναμίες σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο είναι εύκολο να το πράξει, όμως αυτό που προέχει σήμερα είναι η ανάδειξη της εθνικής συνείδησης, της κοινωνικής δράσης, του ρόλου του ενεργού πολίτη και κυρίως της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και πολιτών προκειμένου να βγει η χώρα από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Η χώρα μας έχει αρκετούς άξιους επιστήμονες που μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία ομόκεντρων πλαισίων που θα αποσκοπούν στην ανάδειξη των θετικών σημείων των εργαζομένων αλλά και των αδυναμιών που πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπισθούν άμεσα προς όφελος των πολιτών.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου αξιολόγησης, στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνει με προσοχή, βήμα βήμα, να καθοριστούν οι μεταβλητές, να μελετηθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, κάθε σχολείου, κάθε εκπαιδευτικού και όχι να «τρέξει» υπό καθεστώς βιασύνης για να παρουσιαστούν σε τρίτους …δράσεις κι έργο.

Ηλίας Βλάχος

Δάσκαλος-Κοινωνιολόγος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το σάπιο παλαιοκομματικό σύστημα είναι ακόμη παρόν